Rezervacije
Loading...
Borsko Jezero 2017-12-01T18:22:03+00:00

OSNOVNE INFORMACIJE

Borsko Jezero

Borsko jezero je veštačko jezero nastalo 1959. godine podizanjem brane i akomulacijom voda rečice Valja Žoni, Marecove reke i dela sliva Zlotske reke. Jezero se nalazi u podnožju planine Crni vrh blizu Bora. Jezerska voda je pre svega namenjena je pogonima Rudarsko-topioničarskog basena, ali isto tako i razvoju turizma. Zahvata površinu od 30 hektara, a dubina jezera dostiže 52 metra.

Preko leta turisti provode dane na Borskom jezeru. Svake godine se u jezero pusti nekoliko tona riblje mladi u cilju poboljšanja ribljeg fonda. U toku sezone, koja traje od početka maja do kraja septembra, temperatura vode dosiže i 26 stepeni, što je povoljno za kupanje.

Zimi je jezero u potpunosti prekriveno ledom. Najviši vodostaji su u proleće, a najniži krajem leta i početkom jeseni. Razlika između maksimalnog i minimalnog vodostaja premašuje 10 metara, što nepovoljno utiče na biljni i životinjski svet jezera. Korišćenjem priliva vode iz Zlotske reke nivo jezera se u toku godine održava na oko 2 metra ispod preliva.

Borsko jezero je okruženo listopadnim i četinarskim šumama, prirodnim zelenim proplancima i livadama uz nadmorsku visinu od 438 metara. Na obali jezera izgrađeni su hoteli „Metalurg“, „Jezero“, „Vertigo city“ i vile, dok su na oko 200 metara od jezera sagrađena nekoliko velikih vikend naselja. Na samoj obali jezera turistima je na raspolaganju i auto kamp kapaciteta oko 300 prikolica. Nalazi se na daljini od 1 kilometra od hotela „Jezero“ u pravcu Žagubice.

Na obali Borskog jezera izgrađene su četiri veće plaže i veći broj manjih. Kupači na glavnoj plaži u toku cele sezone su pod nadzorom spasilaca. Sportistima je tokom cele letnje sezone na raspolaganju kompleks sportskih terena kod hotela „Jezero“. Kompleks sadrži terene za košarku, fudbal, rukomet, odbojku (običnu i na pesku) i tenis.

Borsko Jezero
Borsko Jezero
Planina Rtanj